Μαρίνα Μανωλάκου Βιογραφικό

Μαρίνα Μανωλάκου – Στο Αρχιπέλαγος των τραγουδιών…
manolakou-001Έγινε γνωστή μέσα από το ντουέτο της με τον Πασχάλη Τερζή στο Αρχιπέλαγος που προλόγιζε την ομότιτλη τηλεοπτική σειρά. Οι συνεργασίες της καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή του ελληνικού τραγουδιού. Από το λαϊκό, το παραδοσιακό, τη βυζαντινή ψαλμωδία έως το και το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Προέρχεται από μουσική οικογένεια που της χάρισε ανάλογα βιώματα και σταθερή καλλιτεχνική βάση. Έχει συμμετοχή με τη χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου σε θεατρικές εμφανίσεις και μουσικές παραστάσεις, ενώ το τελευταίο διάστημα συνεργάζεται στην δισκογραφία και τις ζωντανές εμφανίσεις με τον συνθέτη και δεξιοτέχνη στο κανονάκι Μανώλη Καρπάθιο.

Ο λόγος στην ίδια:

« Γεννήθηκα στην Αθήνα με καταγωγή από την Σπάρτη και το Αϊβαλί της Μικράς Aσίας. Ο πατέρας μου, Παναγιώτης Μανωλάκος, ήταν βασικό μέλος στο συγκρότημα Τα Παιδιά Από Την Πάτρα, τότε που στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 ξάφνιαζαν το πανελλήνιο με τις εμπνευσμένες διασκευές τους σε παλιά τραγούδια αλλά και με τα καινούργια τους. Ήταν μαζί με τον Χρήστο Παπαδόπουλο οι μπουζουξήδες του σχήματος. Δυστυχώς έφυγε πρόωρα απ’ τη ζωή. Η μητέρα μου στο παρελθόν ως τραγουδίστρια είχε συνεργαστεί με τον Γιώργο Μητσάκη. Από παιδί μου άρεσε το τραγούδι. Γράφτηκα στο Ελληνικό Ωδείο, πήρα πτυχίο ωδικής, και στη συνέχεια παρακολούθησα μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής στο Ωδείο του Νάκα. Λίγο αργότερα μαθήτευσα στη χορωδία του Τυπάλδου. Εκεί έκανα ουσιαστικά τα πρώτα μουσικά βήματα. Εμφανιζόμουν σαν σολίστ σε συναυλίες με τον Νότη Μαυρουδή. Επίσης πήρα μέρος στην παράσταση της Αλίκης Βουγιουκλάκη «Η μελωδία της ευτυχίας» που κράτησε δύο χρόνια. Είχαμε εξαιρετική σχέση με την Αλίκη κι έχω πολλά να θυμάμαι από αυτήν. Κάποια στιγμή μάλιστα δίδαξα ως βοηθός της χορωδίας. Στην πορεία συνεργάστηκα σε ζωντανές εμφανίσεις με πολλούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες. Ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου κατέχουν ο Λάκης Χαλκιάς, το συγκρότημα Παίδες εν τάξει, τα Παιδιά της Πάτρας. Σημαντικές ακόμη συνεργασίες μου αυτές με τη Σοφία Κολλητήρη, τη Δούκισσα, τον Θανάση Πολυκανδριώτη, τον Γιάννη Ντουνιά, την Οπισθοδρομική Κομπανία, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τον Γιάννη Γιοκαρίνη, τον Παναγιώτη Μάργαρη, την Χριστίνα Μαραγκόζη, τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο… Είχα την τύχη δισκογραφικά να μοιραστώ με τον Πασχάλη Τερζή το τραγούδι Αρχιπέλαγος, από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά σε μουσική του Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη. Ένα ντουέτο που τραγουδήθηκε σε όλη την Ελλάδα και το κουβαλάω σαν προίκα μου. Σε αυτό ερμήνευσα το μέρος του τραγουδιού με τα τούρκικα λόγια! Το 2007 ήρθε η συνεργασία μου με τον Μανώλη Καρπάθιο στον πρώτο προσωπικό μου δίσκο με τίτλο Μες στη φωτιά. Τους στίχους υπογράφει ο Γιάννης Κουλλιάς. Περιλαμβάνει πρωτότυπα τραγούδια με μια ατμόσφαιρα σύγχρονης κωνσταντινουπολίτικης τραγουδοποιίας –στο πνεύμα του Λιβανελί– σε συνδυασμό με τις μουσικές της ανατολικής μεσογείου και της Μικράς Ασίας, όπως αυτές συναντιούνται με το αιγαιοπελαγίτικο φως. Με τους ίδιους συντελεστές συνυπογράψαμε και το πρόσφατο δισκογραφικό μου βήμα, με τίτλο Στρογγυλομηλοπρόσωπη
Ξεχωριστής στιγμή για μένα, το ότι πήρα μέρος στην τηλεοπτική σειρά Rewind της Σεμίνας Διγενή που προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση. Αν και τα γυρίσματα ήταν πολύωρα και πιεστικά, πρέπει να πω ότι το ευχαριστήθηκα πολύ. Παίζω ερασιτεχνικά κιθάρα και μπαγλαμά αλλά στο πιάνο έχω προχωρήσει πολύ. Διδάσκω μουσικοκινητική αγωγή και πιάνο σε ωδεία και νηπιαγωγεία. Μου αρέσουν πολλά και διαφορετικά τραγούδια, ελληνικά, διεθνή λαϊκά, δημοτικά, παρεξηγημένα και μη… Νομίζω ότι οι νεότερες γενιές έχουμε γεφυρώσει τα όρια μεταξύ της εμπορικότητας και της λεγόμενης ποιότητας. Πάντα προσπαθώ μέσα από τις ερμηνείες μου να διαμορφώνω ταυτότητα Θέλω να μπορώ να ζω από το τραγούδι. Να συνεχίσω να τραγουδάω. Να παραμείνω καλλιτεχνικά τυχερή ώστε να συνεχίσω να ερμηνεύω καλά τραγούδια.»

marina-cyprus

Share

создать сайт