Παναγιώτης Σδούκος – Στης Προσφυγιάς την Αύρα

Μόλις κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρία Ωδή η πρώτη δισκογραφική δουλειά του  Παναγιώτη Σδούκου με τίτλο Στης προσφυγιάς την αύρα. Εδώ ο ερμηνευτής με εκφραστικότητα μας παρουσιάζει μια ενότητα παραδοσιακών τραγουδιών από την Ελλάδα και τη Μικρασιατική Ανατολή. Μελωδίες και τραγούδια που φέρουν μνήμες από την ιστορία, τη γλώσσα, τον ήχο, το ρυθμό και τον πολιτισμό μας.

Ο Παναγιώτης Σδούκος με την εμπνευσμένη, ερευνητική του ματιά και πλαισιωμένος από ομάδα εξαίρετων μουσικών, αναδεικνύει τον παραδοσιακό μας ήχο και λόγο, αποδίδοντας με φρεσκάδα και δεξιοτεχνία γνωστά αλλά και ανέκδοτα παραδοσιακά ακούσματα: από την Άλωση μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή, τους πρόσφυγες τον Ελληνισμό και την ευρύτερη μεσογειακή παράδοση. 

Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν οι μουσικοί από το συγκρότημα ''Μουσικό Σεργιάνι'':

Διαβάστε περισσότερα: Παναγιώτης Σδούκος – Στης Προσφυγιάς την Αύρα

ΛΑΒΥΡΥΘΜΟΣ - Ζωή απ΄το παράθυρο

Ζωή απ΄το παράθυρο με ένα μπαγλαμαδάκι...

Τα πρώτα βήματα στις υψηλές οκτάβες του Βυζαντίου και στα μακάμια της Ανατολικής στέπας. Μουσική με πόνο και νταλκά, χορεύοντας την σε ένα βαρύ πολεμικό ζειμπέκικο και τραγουδώντας την ως maneros στα προσφυγικά του 'Καφέ Αμάν'.

Διαβάστε περισσότερα: ΛΑΒΥΡΥΘΜΟΣ - Ζωή απ΄το παράθυρο

...της ψυχής μου φτιασίδια του Κωστή Καλαϊτζάκη

eksofilo psixi mouΟ δίσκος αυτός αποτελεί την τέταρτη δισκογραφική κατάθεση του Κωστή Καλαϊτζάκη μέσα σε ένα διάστημα δέκα χρόνων, που αναδεικνύει και πάλι το λαγούτο, ως πρωταγωνιστή, σε μια μελωδική περιδιάβαση σε πολλά και διαφορετικά ύφη και ιδιώματα της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Με τις μουσικές επιλογές και το παίξιμό του επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο της δεξιοτεχνίας και του μουσικού του ήθους.

Σ’ αυτή την έκδοση, έχει επιλέξει δώδεκα σκοπούς που εκπροσωπούν τόσο τη στεριανή Ελλάδα (Μοριά, Ρούμελη και Ήπειρο) όσο και τη θαλασσινή (Πήλιο, Κυκλάδες, Κρήτη, Μικρά Ασία). Η συλλογή περιέχει επίσης ορισμένους πολύ χαρακτηριστικούς «βαλκανικούς» σκοπούς (χόρα, σίρμπα, αλλέγκρο) που συνδέονται κυρίως με την αστική λαϊκή παράδοση των καφέ-αμάν.

Διαβάστε περισσότερα: ...της ψυχής μου φτιασίδια του Κωστή Καλαϊτζάκη

Αμανατίδης Χρόνης Αροθυμω καί τραγωδω

apothimoΧρόνης Αμανατίδης
Αροθυμω καί τραγωδω
Πόντος εν' άστρον φωτεινόν

Στίχοι-απαγγελία: Γ.Δ. Σαρακενίδης
Λύρα: Ιωάννης Βλασταρίδης-Τσανάκαλης

Η ιστορία του Πόντου μέσα σε ένα δίσκο ακτίνας (cd). Ο Χρόνης Αμανατίδης με την γλυκιά φωνή του μας ταξιδεύει από τον αρχαίο μύθο στην σύγχρονη πραγματικότητα περνώντας μέσα στα μουσικά κύματα του Εύξεινου Πόντου συντροφιά με τους Γ. Σαρακενίδη και Ι. Βλασταρίδη (Τσανάκαλη).

Διαβάστε περισσότερα: Αμανατίδης Χρόνης Αροθυμω καί τραγωδω

Γιώργος Χατζηθεοδώρου Καράβι καραβάκι

karavi-karavakiΓιώργος Χατζηθεοδώρου

Καράβι καραβάκι

                      Λησμονημένα Καλύμνικα τραγούδια

Λησμονημένα  καλύμνικα  τραγούδια  ανέσυρε  από  το  μουσικό  του  συρτάρι   ο  Γιώργος  Χατζηθεοδώρου  και  μας  τα  παρουσιάζει  σ' ένα  όμορφο  δίσκο  ακτίνας  (cd)  με  τίτλο  ΚΑΡΑΒΙ-ΚΑΡΑΒΑΚΙ.   Τραγούδια  που  αγαπάμε και  τραγουδάμε    και  άλλα  που  σιγήσανε  με  την  πάροδο  του  χρόνου,   συνθέτουν  μια  μελωδική  αντιπρόταση  στη   σημερινή  μουσική  στειρότητα.

Διαβάστε περισσότερα: Γιώργος Χατζηθεοδώρου Καράβι καραβάκι

Μανώλης Καρπάθιος – Ταξιδεύοντας με το κανονάκι

karpathios-kanonaki-1   Επανέκδοση  από τη δισκογραφική εταιρία Ωδή της πρώτης προσωπικής μουσικής εργασίας του Μανώλη Καρπάθιου.  Ένα μουσικό αποτέλεσμα πολυετούς μελέτης και παρουσίας στο χώρο της κλασικής, βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής του δεξιοτέχνη μουσικού. Το ταξίδι, με κυρίαρχο όργανο το κανονάκι,  μας μεταφέρει στην μουσική παράδοση της Πόλης των ρωμιών συνθετών του περασμένου αιώνα, στη  Μικρά Ασία, σε παραδοσιακούς download aσκοπούς της Κύπρου και της Ρόδου, χωρίς να λείπουν τα οργανικά κομμάτια και ο αυτοσχεδιασμός.

Διαβάστε περισσότερα: Μανώλης Καρπάθιος – Ταξιδεύοντας με το κανονάκι

создать сайт