Κωστής Καλαϊτζάκης - Κεντίδια

kalaitzakisΚωστής Καλαϊτζάκης - Κεντίδια
Δημώδη τραγούδια και οργανικοί σκοποί  με αφορμή το ελληνικό λαούτο.

Στην τελευταία δισκογραφική δουλειά  με τίτλο Κεντίδια ο Κωστής Καλαϊτζάκης ‘αναμετράται’ με τη μουσική διαφόρων περιοχών   της Ελλάδας: κλέφτικα, καθιστικά, χορευτικοί ρυθμοί (καλαματιανά, συρτά, καρσιλαμάδες, χασάπικα) δεξιοτεχνικά και πολύ εκφραστικά.
Ο Καλαϊτζάκης επάξια κατακτά τη θέση του σοβαρού μελετητή και δεξιοτέχνη της τέχνης του λαούτου δείχνοντας με αριστοτεχνικό τρόπο τις αρετές ενός οργάνου με πλούσια ιστορία στην ελληνική –και όχι μόνο- μουσική παράδοση.
download aΜελωδίες που μας φέρνουν στο νου εικόνες από την Κωνσταντινούπολη, με δεξιοτεχνικούς χασάπικους και καρσιλαμάδες,  περνώντας κι από το Αιγαίο με έναν οργανικό σκοπό της Χίου, συνεχίζοντας με τον Ικαριώτικο (τραγουδισμένο από τον ίδιο τον Καλαϊτζάκη) και φτάνοντας μέχρι την Κρήτη, με έναν παλιό μερακλίδικο Σταφιδιανό σκοπό.  

Το μελωδικό ταξίδι συνεχίζεται με στεριανούς σκοπούς από Ηπειρο, Ρούμελη, Μέγαρα, Θεσσαλία και Μακεδονία  με καρσιλαμάδες, καθιστικούς σκοπούς και τσάμικα, φτάνοντας μέχρι τη Ζάκυνθο, σε ρυθμούς που θυμίζουν Ιταλικό μπαρόκ.download a

Share

создать сайт