...της ψυχής μου φτιασίδια του Κωστή Καλαϊτζάκη

eksofilo psixi mouΟ δίσκος αυτός αποτελεί την τέταρτη δισκογραφική κατάθεση του Κωστή Καλαϊτζάκη μέσα σε ένα διάστημα δέκα χρόνων, που αναδεικνύει και πάλι το λαγούτο, ως πρωταγωνιστή, σε μια μελωδική περιδιάβαση σε πολλά και διαφορετικά ύφη και ιδιώματα της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Με τις μουσικές επιλογές και το παίξιμό του επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο της δεξιοτεχνίας και του μουσικού του ήθους.

Σ’ αυτή την έκδοση, έχει επιλέξει δώδεκα σκοπούς που εκπροσωπούν τόσο τη στεριανή Ελλάδα (Μοριά, Ρούμελη και Ήπειρο) όσο και τη θαλασσινή (Πήλιο, Κυκλάδες, Κρήτη, Μικρά Ασία). Η συλλογή περιέχει επίσης ορισμένους πολύ χαρακτηριστικούς «βαλκανικούς» σκοπούς (χόρα, σίρμπα, αλλέγκρο) που συνδέονται κυρίως με την αστική λαϊκή παράδοση των καφέ-αμάν.


eksofilo psixi pisoΟ λαουτίστας Κωστής Καλαϊτζάκης, είναι ένα είδος κομιστή –μουσικού απόστολου της μουσικής μας γλώσσας, που διακηρύττει στους νεώτερους έλληνες το μουσικό του “ευαγγέλιο”.
Οι μουσικές των διαφόρων τόπων που προβάλλει με το παίξιμο του, περικλείουν μέσα τους εικόνες και γεγονότα του παρελθόντος, που με τους ήχους του λαούτου, αναδύονται στην επιφάνεια της μνήμης. Κάτι σαν ξεφύλλισμα παλιού άλμπουμ. Ο στίχος δε, μοιάζει και αυτός ένα είδος κιβωτού πληροφοριών του τόπου μας, που μεταφέρει σημαντικά στοιχεία όπως ιστορικά, εθιμοτυπικά, θρησκευτικά, τοπωνύμια, γεγονότα, κτλ., τα οποία με την αναπαραγωγή της φωνής, ξαναζωντανεύουν στις μνήμες του φιλόμουσου ακροατή.
Ερμηνεύοντας λοιπόν με το λαούτο του αυτά τα μουσικά μας αριστουργήματα, γυρίζει τους διαδοχικούς κουβάδες του μαγκανοπήγαδου, ποτίζοντας μνήμες και θύμισες, διατηρώντας και προβάλλοντας ένα πολύτιμο μπουκέτο αξιών του τόπου μας.

Πολύτιμοι συνεργάτες του σ’ αυτή την προσπάθεια ο Κλέαρχος Κορκόβελος και ο Γιώργος Βασιλάκης. Και οι τρεις μαζί, παρέα με τη γνώση και την ευαισθησία που τους διακατέχει, είχαν την συνολική μουσική επιμέλεια και «ενορχήστρωση» των κομματιών. Επίλεκτοι δεξιοτέχνες οργανοπαίκτες και τραγουδιστές όλοι τους, έρχονται να πλαισιώσουν τον ήχο του λαγούτου, συνεισφέροντας ο καθένας τα δικά του ηχοχρώματα και το προσωπικό του ύφος και καταγωγή, σ’ αυτό το γοητευτικό μουσικό μωσαϊκό.

psixis mou 003 psixis mou 004 psixis mou 005

 

Share

создать сайт